ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Πρόληψη για αντιμετώπιση κακοκαιρίας και ακραίων καιρικών φαινομένων

Post Date: 09/10/2021

9 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητές συμπολίτισσες και Αγαπητοι συμπολίτες,

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι ολοένα πιο συχνά και πιο έντονα. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και οι δασικές πυρκαγιές συμβάλουν στην περαιτέρω σφοδρότητα αυτών των φαινομένων.

Χθες το απόγευμα, παρουσιάστηκε ραγδαία βροχόπτωση η οποία έφτασε σε ύψος τα 20mm μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 20 λεπτών, (δηλαδή ένταση περίπου 60mm ανά ώρα) όταν με βάση την στατιστικη πρόγνωση η βροχόπτωση για ολόκληρο τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος είναι εκ των βροχερότερων μηνών του υδρολογικού έτους, είναι συνολικά 47,8 mm.

Οι συνέπειες αυτού του έντονου καιρικού φαινομένου, προφανώς και εντάθηκαν από τη μεταφορά λάσπης και φερτών υλών, που παρασύρθηκαν από τις επιφανειακές απορροές οι οποίες προκάλεσαν την έμφραξη των φρεατίων υδροσυλλογής, ενώ όσα παρασύρθηκαν μείωσαν την παροχετευτική ικανότητα του δικτύου συλλογής και μεταφοράς ομβρίων της πόλης, με αποτέλεσμα την πρόκληση των τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε, ότι όπως κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, καθώς και μετά από κάθε έντονο φαινόμενο βροχόπτωσης, τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ μεριμνούν για τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής ώστε να μπορούν να παραλάβουν την παροχή για την οποία έχουν σχεδιαστεί. Και φέτος, όπως κάθε χρονιά, οι καθαρισμοί ξεκίνησαν από τις πλατείες. Αυτό φυσικά μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τους καταστηματάρχες, που προφανώς και οι περισσότεροι από τους οποίους, θα είδαν τα συνεργεία.
Έχουν δηλαδή καθαριστεί, στην πλειοψηφία τους, τα φρεάτια τόσο της Πόλης του Λαυρίου, όσο και της Κερατέας.

Ο καθαρισμός των φρεατίων, φυσικά και θα συνεχίσει να πραγματοποιείται. Επίσης θα χρειαστεί να καθαριστούν εκ νέου τα φρεάτια υδροσυλλογής, αλλά και το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων, ειδικά στο τμήμα της πόλης με χαμηλό υψόμετρο, όπου συλλέγονται οι απορροές όλου του αστικού ιστού πριν τη διάθεσή τους στον τελικό αποδέκτη, τη θάλασσα, προκειμένου να αφαιρεθούν όλα τα φερτά υλικά.

Ταυτόχρονα, έχει προγραμματιστεί και ο καθαρισμός των βασικών ρεμάτων του Δήμου Λαυρεωτικής (παρόλο που η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια και όχι στο Δήμο ή την Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ.) και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες,
στο μέτρο που εξαρτάται από τις υπηρεσίες μας, θέλουμε να σας εγγυηθούμε ότι θα πράξουμε το μέγιστο δυνατό για την αποφυγή τέτοιων συνεπειών των καιρικών φαινομένων.
Τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. ήταν, χθες το απόγευμα, από την πρώτη στιγμή με το αποφρακτικό στην πλατεία και εργάστηκαν αδιάκοπα μέχρι αργά το βράδυ.
Ο Γκέμπελς έλεγε ‘Ρίξε, ρίξε λάσπη, κάτι θα πιάσει’. Εμείς με τις πράξεις μας καθαρίζουμε τη λάσπη και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. έχει 24ωρη επιφυλακή (τηλέφωνα: 6931359587 για Κερατέα και Άγιο Κωνσταντίνο και 6940723918 για Λαύριο) καθώς και διοικητικό προσωπικό που λαμβάνει e-mail και μηνύματα στη σελίδα της υπηρεσίας στο fb.

Σε κάθε περίπτωση για οτιδήποτε χρειαστείτε, που άπτεται των αρμοδιοτήτων μας, σας παρακαλούμε να επικοινωνείτε με την υπηρεσία με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους.

Με εκτίμηση,
Εκ της Διοίκησης